Träffa våra au pairer

Cultural Care au pairer reser till USA från över 20 länder i världen. De flesta au pairer startar tiden i USA med viljan att bli flytande i engelska, växa som människa och lära sig mer om den amerikanska kulturen. Varje upplevelse är unik, men de flesta håller med om att tiden borta förändrar dig och ditt liv för alltid. Här svarar några föredetta au pairer på frågor kring hur livet i USA är, hur de tänkte när de valde värdfamilj och hur de gör för att få ut mesta möjliga av tiden i USA.

Alexandra Ruuska, au pair i San Francisco

Varför bestämde du dig för att åka som au pair?

Det som intresserade mig med Cultural Care's program var att man fick ut så mycket av det. Det handlar inte bara om att fördjupa sina barnomsorgserfarenheter utan man får upptäcka ett helt nytt land. Ett land som vi dagligen influeras av men som man egentligen, i alla fall inte jag, vet så mycket om. Man får ta del av studentlivet och komma den amerikanska kulturen nära. I och med att man bor hos en amerikansk familj kommer man ännu närmre det vardagliga livet på ett sätt som inte hade varit möjligt genom att bara turista.

Hur resonerade du när du skulle välja värdfamilj?

Min nuvarande värdfamilj var min tredje matchning. Vi skickade lite emails sinsemellan innan vi bestämde oss för att skypa. Under början av matchningsprocessen var jag ute och reste i asien så det blev att jag satt i 40-gradig värme i Malaysia första gången vi skypade. Jag hade förberett några frågor som jag tyckte var extra viktiga att få svar på för att kunna bestämma om detta var rätt familj för mig. Det var frågor rörande schemat, området dom bor i, om det fanns andra au pairer i området och såklart om barnen. Jag kände direkt att detta var en familj som passade mig. Det kändes rätt i magen helt enkelt. Att välja en värdfamilj är ett ganska stort beslut att ta. Ni kommer att leva tillsammans under en lång tid, ni kommer att bo i samma hus och ni kommer att komma nära varandra - lika nära som din egen familj. Så det kan vara svårt att veta om familjen är rätt för dig. Jag gick på magkänslan. För mig handlade det inte om att ha tillgång till en egen bil eller att bo i ett stort hus eller vad det nu kan vara. För mig handlade det om att hitta en familj som jag kunde känna mig bekväm och trygg med.

Vilken slags relation har du till din värdfamilj?

Min relation till min värdfamilj skulle jag säga är så bra den kan bli. Dem är helt underbara och det har aldrig varit några som helst problem. De behandlar mig som deras tredje dotter och bjuder alltid med mig dit dem ska. Jag är alltid välkommen att följa med dem men dem vill även att jag upplever så mycket jag kan här i San Francisco och andra delar av landet. Dem vill att jag ska se så mycket av den amerikanska kulturen som jag kan.
För att ha en bra relation med sin värdfamilj är det viktigt att kunna kompromissa och hjälpa varandra. Att kommunicera är otroligt viktigt - både om det positiva och negativa.

Vilka typiskt amerikanska saker har du gjort på din fritid?

Alla au pairer har olika mål när dem åker iväg till USA. Saker dem vill se, platser dem vill resa till och så vidare. Det hade även jag. Dock var jag också väldigt intresserad av att se hur "the typical american" lever. Därför var det viktigt för mig att inte bara skaffa au pair-vänner utan även lära känna amerikanare. Att gå och se en baseball, football eller basketballmatch, ta en kaffe på Starbucks, åka rullskridskor a'la 80-tal och att fira Thanksgiving är några av de mer amerikanska sakerna som jag har gjort under mitt år. Men jag har även gjort alla "turist"saker, jag har rest runt och sett andra delar av landet och jag har tagit en kurs på Stanford.

Christopher Wahlsten, au pair i New York.

Varför bestämde du dig för att åka som au pair?

Jag ville göra något nytt och annorlunda. Ett litet äventyr innan allt vuxenliv verkligen tar fart och allt vad det innebär. För rätt som det är (ja, simsalabim) så sitter man där - fast med jobb, partner, lägenhet och så vidare och då är det svårt att göra något sådant här. För min egen del så hade även utlandserfarenheten (och det engelska språket) stor inverkan då det väger tungt i mina påbörjade diplomatstudier, vilket onekligen bidrog till beslutet att åka. Så det var inte mycket att orda om då det inte var särskilt dyrt att bli au pair!

Hur resonerade du när du skulle välja värdfamilj?

Att välja familj är både det roligaste och det svåraste i hela processen. Det kan tyckas vara ett lyxproblem, men faktum är att flera jag känner redan fått byta familj under mina ynka fem månader jag varit här. Så när du väljer familj - skynda långsamt. Det är så lätt att förhasta sig eller vika sig sig i diverse frågor och ta den "första bästa" vilket sedermera (troligtvis) resulterar i en massa tråkigheter och bekymmer. Personligen valde jag min familj då magkänslan hojtade till och då dom hade en väldigt välskriven och detaljerad ansökan samt lät trevliga i telefon. Detta till trots att NYC låg långt ner på min önskelista och jag ville till något mer "amerikanskt" ställe, så allt måste egentligen inte klaffa!

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Klockan sju är det upp och hoppa, gnugga ögonen och väcka tioåringen. Göra frukost och se till så han blir klar för skolan till åttatiden, då mamman tar över och går med honom till skolan (som förövrigt inte ligger alltför många fotsteg bort). Sen är jag ledig tills han slutar runt omkring tresnåret. Under den tiden kan jag göra lite vad jag vill - allt från shoppa på Manhattans alla gator till att fika med vänner på Starbucks eller bara ta en runda på gymmet. Sen när han slutat och jag hämtat honom där omkring tre så serverar jag ett litet mellanmål samt ser till så läxorna görs innan något annat vidrörs (strikt!). Vanligtvis brukar vi spela något av alla de tusentals spel han har eller leka någon lek efter att alla "måsten" blivit avbockade. Dagens jobb rundas sedan av när någon av de bägge föräldrarna kommer hem, vanligtvis runt halv sju-tiden. 

Det som skiljer mina dagar mot många andras är att jag egentligen är här som någon sorts förebild. Jag ska lära honom att ta ansvar, skilja på rätt och fel och få honom att växa som person (osv). Så om man bortser från matlagningen och skjutsandet/lämnandet, så får jag i princip inte göra något åt honom, utan bara se till så att HAN gör det genom att påminna. Föräldrarna vill absolut inte att han växer upp till någon som får allt serverat på silverfat.

Hur kändes de första veckorna i din värdfamilj?

Allt är givetvis väldigt virrigt, det är mycket att ta in den första tiden, särskilt när du är ensam. Lyckligtvis är inte kulturskillnaden alltför stor även om den existerar, vilket underlättar saken en smula. Jag tror att om man bortser från mina snälla värdföräldrar som hjälpte och visade mig allt, så var dom nya kompisarna den stora hjälpen. Jag hade turen att både träffa folk på au pair-skolan och på Facebook innan jag åkte. Så när jag kom till mitt nya hus och land så hade jag folk att ventilera med som satt i samma sits och samma stad, vilket var oerhört skönt. Så ett hett Christopher-tips är att kolla upp om någon mer ska till ditt område eller eventuellt bor där via exempelvis Facebook, och ja - samtala! För är det något som är olikt hemifrån så är det att folk här (au pairer i synnerhet) bara kan träffas över en fika med vilt främmande människor dom aldrig ens sett förut.

Ida Löfgren, au pair i New Jersey

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

Jag börjar vid halv sju på morgonen och sätter direkt igång med att göra en lunchbox och väcka mitt värdbarn – en sjuårig flicka. Vid 7 åker vi till skolan och beroende på trafiken så är jag hemma vid åttatiden. Jag är sedan ledig fram till klockan 14 när jag återigen kör till skolan och hämtar ”min” flicka. Vi är hemma i ca 2 timmar innan min värdpappa kommer hem frpn jobbet och tar över. Vanligtvis leker vi med hennes leksaker, pysslar, lägger pussel, leker med lego eller vad hon nu vill hitta på. Ibland sitter jag barnvakt på kvällen och då äter vi middag och kanske tittar lite på TV. Om jag sitter barnvakt på helgerna så brukar vi gå till biblioteket eller poolen.

Vad är det bästa med att jobba som au pair?

Vad jag älskar med au pair-jobbet är att jag daligen får prova på nya saker. För även om det här nu är mitt vardagsliv, så är det alltid något nytt jag lär mig. Genom att hela tiden lära mig nya saker så utvecklas jag också som person. Jag har blivit starkare som person, lärt känna mig själv bättre, och jag kör bil och pratar engelska bättre. Det finns väldigt mycket positivt med att jobba som au pair, och de saker som är något mindre positiva är de saker som får dig att växa mest. En annan sak som jag älskar med att vara au pair är alla människor jag träffat. Jag har träffat massa vänner som jag aldrig hade lärt känna om jag stannat hemma. Trots att du saknar familjen där hemma (vilket såklart är jobbigt) kommer du märka att främlingar blir dina bästa vänner. Alla au pairer har lämnat sina nära och kära hemma, därför går alla igenom samma sak och vet vad du känner. Mina grannar har också blivit mina goda vänner, och de känns nästan som en extrafamilj till mig.

Vilka är din favoritstunder med dina värdbarn?

Nu när jag kommit in i vardagslivet är de ”ovanliga” stunderna de bästa. Som när hon vaknar upp på morgonen och vill krama mig direkt. Eller när vi är vid poolen och hon har så roligt att hon vägrar kliva upp fastän läpparna är helt blåa. Den bästa stunden är nog ändå när vi umgåtts hela dagen och hon säger att det är den bästa dagen i hennes liv. Kärleken till ditt värdbarn är vad gör det här jobbet så underbart.

Vad har du hittills sett/gjort under ditt år?

Eftersom jag bor bara ca en timme utanför New York City så har jag, och kommer att fortsätta, utforska denna underbara stad. Det är inte möjligt att med ett ord beskriva varför denna stad är så magisk. Människorna, pulsen, skraporna och parkerna – ja, jag har verkligen hittat ”min” stad. Under sensommaren åkte jag och min kompis till Boston i 3 dagar. Vi fick verkligen en London-känsla där. Vi såg Harvard och gick ”freedom trail” och lärde oss mer om USA:s historia. Jag har också sett Niagarfallen under en kall oktoberhelg. Det var en häftig upplevelse! Vi köpte biljetter så vi kunde prova alla häftiga aktiviteter där. Vi åkte under båt både under själva fallen och bakom dem. Vi fick även åka linbana över dem, vilket var både läskigt och roligt. Jag har massa fler resor planerade, bland annat till Washinton DC, Florida och Kalifornien under våren och sommaren.

Ansök nu! Anmälan till möte